„KULINARNE PRZYSMAKI PRZEDSZKOLAKA” – REALIZACJA PROGRAMU EDUKACYJNEGO W PSZCZÓŁKACH

Od stycznia 2022 r. w grupie Pszczółki rozpoczęliśmy realizację programu edukacyjnego pt. „Kulinarne przysmaki przedszkolaka”. Głównym celem programu jest:

  • zachęcenie dzieci do jedzenia, próbowania różnych potraw, w tym warzyw i owoców;
  • doskonalenie czynności samoobsługowych;
  • przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków;
  • omówienie zasad kulturalnego zachowania się przy stole;
  • doskonalenie umiejętności rozumienia i stosowania zwrotów grzecznościowych : proszę, dziękuję, przepraszam
  • zapoznanie dzieci z zasadami bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania posiłków, korzystania ze sprzętu kuchennego;

Na pierwszych zajęciach Pszczółki przygotowywały zdrowe kanapki. Wszystkie dzieci z dużym zaangażowaniem dobierały składniki, tak aby ich kanapki wyglądały wyjątkowo i kolorowo. Na stole nie zabrakło sera, twarożku, pomidorów, ogórków, papryki i wielu innych zdrowych składników. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Pamiętać należy, że najlepiej smakują potrawy wykonane samodzielnie. Dlatego nasze przedszkolaki bardzo chętnie zjadały swoje kanapki.

M.Depta

Przedszkolaki siedzą przy obficie nakrytym stole. Na głowach mają kucharskie czapki.

Na zdjęciu dwie dziewczynki samodzielnie smarują chleb masłem przy użyciu plastikowego nożyka.

Dzieci siedzą przy stole i jedzą samodzielnie przygotowane kolorowe kanapki.