„KULINARNE PRZYSMAKI PRZEDSZKOLAKA” – REALIZACJA PROGRAMU EDUKACYJNEGO W PSZCZÓŁKACH
Od stycznia 2022 r. w grupie Pszczółki rozpoczęliśmy realizację programu edukacyjnego pt. „Kulinarne przysmaki przedszkolaka”. Głównym celem programu jest:
- zachęcenie dzieci do jedzenia, próbowania różnych potraw, w tym warzyw i owoców;
- doskonalenie czynności samoobsługowych;
- przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków;
- omówienie zasad kulturalnego zachowania się przy stole;
- doskonalenie umiejętności rozumienia i stosowania zwrotów grzecznościowych : proszę, dziękuję, przepraszam
- zapoznanie dzieci z zasadami bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania posiłków, korzystania ze sprzętu kuchennego;
Na pierwszych zajęciach Pszczółki przygotowywały zdrowe kanapki. Wszystkie dzieci z dużym zaangażowaniem dobierały składniki, tak aby ich kanapki wyglądały wyjątkowo i kolorowo. Na stole nie zabrakło sera, twarożku, pomidorów, ogórków, papryki i wielu innych zdrowych składników. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Pamiętać należy, że najlepiej smakują potrawy wykonane samodzielnie. Dlatego nasze przedszkolaki bardzo chętnie zjadały swoje kanapki.
M.Depta