WARSZTATY KULINARNE „MUCHOMORKÓW”

WARSZTATY KULINARNE „MUCHOMORKÓW”

20 lutego obchodziliśmy „Tłusty czwartek”. Pewnie nie każdy wie , że tradycja ta przywędrowała do nas w XVI w. z Rzymu wraz z przekonaniem, że w tłusty czwartek należy objadać się tak, by wystarczyło do Wielkanocy. Dlatego w tym dniu dzieci z kółka kulinarnego i grupy „ Muchomorki” wzięły udział w warsztatach kulinarnych .Krótki kurs wyrobu  i wypieku pizzy przeprowadziły panie z Pizzerii Fenix w Radomsku. Dzieci wysłuchały bajki                   o „Księżniczce Margaricie” , z której dowiedziały  się jak powstała pierwsza pizza. Następnie po krótkim instruktażu przedszkolaki zabrały się do robienia swoich własnych wypieków. W wielkim skupieniu wyrabiały ciasto, smarowały je sosem, posypywały serem, a następnie układały dodatki według własnego pomysłu. Później oddały się przyjemności degustowania zrobionej przez siebie pizzy. Wszystkie wyglądały smakowicie ,nic dziwnego , że dzieci zjadły je z wielkim apetytem. Każdy uczestnik warsztatów kulinarnych otrzymał certyfikat doskonałego kucharza.

 

M. Depta , J. Jaguścik  ,  A. Soboń